Etykiety

czwartek, 20 grudnia 2018

Kruche babeczki z lukrem królewskim i wiórkami kokosowymi

Składniki:

Składniki na babeczki:
2 żółtka
1 kostka masła
0,5 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na lukier królewski:
2 białka, 250 g cukru pudru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wiórki kokosowe

Sposób wykonania:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy do lodówki.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem.
Dodajemy masło i ucieramy.
Stopniowo wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na około 20 minut do lodówki.
Wylepiamy foremki grubą warstwą ciasta.
Wstawiamy na 15 minut do piekarnika. Studzimy.
Przygotowujemy lukier.
Na babeczki nakładamy warstwę lukru i posypujemy wiórkami.
Odstawiamy w celu zastygnięcia lukru.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz