Etykiety

czwartek, 30 czerwca 2022

Ciasto jogurtowe z truskawkami, ciasto bez pieczenia

Składniki:
3 galaretki np.: truskawkowe
1 paczka biszkoptów
0,5 l jogurtu naturalnego
6 łyżeczek żelatyny (48g)
1 kg truskawek
1/2 szklanki cukru
Sposób wykonania:
Galaretki przygotuj według przepisu.
Jedną wlej na płaski talerz (foremkę) i wstaw do lodówki.
Dwie zostaw do wystudzenia w kubku (poza lodówką).
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Spód foremki wyłóż biszkoptami.
Zastygniętą na talerzu galaretkę pokrój w kostkę.
Pokrój na połówki owoce które mają być na wierzchu ciasta.
Jeśli żelatyna zastygła to rozpuść ją ponownie w kąpieli wodnej (powinna być ciepła).
Wlej jogurt do miski, ubijaj go mikserem, a następnie dodaj cukier.
Cały czas miksując dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj.
Następnie wymieszaj szpatułką masę z częścią owoców oraz pokrojoną w kostkę galaretką.
Jeżeli się śpieszymy a galaretka nie chce stężeć to ją wlewamy do masy jogurtowej i mieszamy.
Tężejącą masę wyłóż na wcześniej przygotowane biszkopty.
Wierzch ładnie wyrównaj. Całość włóż do lodówki.
Gdy galaretka w kubku zacznie tężeć, wyciągnij formę z masą jogurtową.
Ułóż na niej pozostałe owoce lekko wciskając je w masę jogurtową.
Całość delikatnie zalej galaretką z kubka.
Odstaw ciasto do stężenia w lodówce na kilka godzin.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz