Etykiety

wtorek, 13 października 2020

Czekośliwka czyli czekoladowe powidła

 

Składniki:
3 kg śliwek
7 łyżek kakao
około 1 kg cukru


Sposób wykonania:
Śliwki opłukać i wypestkować.
Następnie należy je zblendować.
Przekładamy śliwki do dużego garnka,
najlepiej z grubym dnem i dodajemy 2/3 cukru.
Smażymy na niewielkim ogniu przez 2,5 godziny,
często mieszając żeby się nie przypaliły.
Próbujemy i w zależności od kwaśności śliwek dosypujemy resztę cukru.
Kakao przesiewamy przez sitko i dokładnie mieszamy z powidłami.
Po 5 minutach zdejmujemy z ognia.
Gotowe powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy.
Odwracamy do góry nogami i zostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego :)

Domowa spiżarnia - przetwory na zimę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz