Etykiety

wtorek, 4 maja 2021

Klasyczne kotlety mielone z mięsa wieprzowo-wołowego.

Składniki:
1 jajko, 1 mała cebula
150g mięsa mielonego wołowego
250g mięsa mielonego wieprzowego
1 czerstwa mała bułka, 200 ml mleka
pieprz czarny, sól, majeranek, mielona papryka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Sposób wykonania:
Bułkę namaczamy w mleku. Cebulę kroimy w kosteczkę.
Cebulę możemy zeszklić na odrobinie tłuszczu przed dodaniem do mięsa.
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną cebulkę,
odciśniętą namoczoną bułkę i przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną.
Jeżeli masa jest zbyt luźna można dodać bułkę tartą.
Z masy formujemy kotlety i obtaczamy delikatnie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złocisty kolor.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz