Etykiety

poniedziałek, 5 lutego 2018

Pączki pieczone w piekarniku na Tłusty Czwartek

Składniki na ciasto:

1 jajko
2 żółtka
50g cukru
150g masła
50g drożdży, sól
pół szklanki mleka
400g mąki pszennej
Dodatkowe składniki:
1 białko, twarda marmolada
cukier puder lub lukier oraz mieszanka keksowa lub skórka pomarańczowa


Sposób wykonania:

Drożdże należy rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki.
Następnie wlać podgrzane, letnie mleko i dokładnie wymieszać,
wierzch oprószyć łyżką mąki.
Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut.
Masło roztapiamy i studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka i jajko, wlewamy rozczyn,
następnie dodajemy cukier i sól.
Mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ciasto.
Stopniowo dodajemy stopione letnie masło, ciągle mieszając.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
przykryte ściereczką na około 1 godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 kawałków.
Z każdego kawałka formujemy w palcach placuszek.
Na jego środek nakładamy łyżeczką marmoladę,
zlepiamy dokładnie brzegi, formując kulkę i układamy ją na blaszce łączeniem do dołu.
Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu.
Tuż przed pieczeniem pączki smarujemy białkiem.
Pieczemy 15 minut w 180*C.
Pączki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy i posypujemy
mieszanką keksową lub skórką pomarańczową.
Smacznego :)
Wypiekamy- pieczywo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz