Etykiety

środa, 27 marca 2013

Zapiekanka makaronowa

Składniki ( ilość porcji 6)
300 ml wody
400g śmietany
2 małe cebule
150g sera żółtego
1 puszka kukurydzy
500g makaronu penne
3 łyżki koncentratu  pomidorowego
500g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
3 łyżki mąki pszennej lub 2 łyżki sosu beszamelowego do zapiekanek
bazylia, oregano, sól, pieprz, 1 łyżka oleju

Opis przygotowania:
Czas przygotowania: do 30 min.
1. Makaron zalać wrzątkiem i odstawić.
W tym czasie: cebulę pokrajać w drobną kostkę i zrumienić na oleju,
dodać mięso mielone.
Podsmażyć ok. 5 min. Wsypać osączoną kukurydzę.
Doprawić solą i bazylią, zamieszać. 
2. Śmietanę wymieszać z wodą i koncentratem.
Dodać  mąkę  lub sos beszamelowy. Doprawić solą, pieprzem oraz oregano.
3.  Makaron odcedzić, połowę ułożyć w naczyniu żaroodpornym
lub w blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Następnie wyłożyć mięsny farsz i resztę makaronu. Zalać sosem.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, na 35-40 min.
5. Posypać żółtym serem i zapiekać kilka minut, do momentu roztopienia się sera.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz