Etykiety

czwartek, 22 grudnia 2016

Ciasteczka orzeszki

Składniki na ciasto:

4 jaja
1 łyżka smalcu
1 szk. cukru pudru
1 kostka margaryny
2 łyżki śmietany
0,5 kg mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
1 szk. mleka
2 łyżki kakao
1 kostka margaryny
1 szk. cukru kryształu
2 szklanki mleka w proszku
3 paczki pokruszonych herbatników
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Następnie rozwałkować podsypując mąką.
Wycinać małe kółka za pomocą kieliszka. 
Wkładać do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków.
Wypiekać orzeszki.
Margarynę zagotować z cukrem i mlekiem,
dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Gdy ostygnie dodać mleko w proszku i pokruszone ciastka.
Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem.
Smacznego :)

środa, 21 grudnia 2016

Cisto góra lodowa

Składniki:

1 opakowanie biszkopcików
posypka
Biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
Krem budyniowy:
2 budynie
0,5 kostki masła
0,5 litra mleka, 4 łyżki cukru

Sposób wykonania:
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy na sztywno. Następnie łączymy z żółtkami.
Dodajemy powoli mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Wlewamy ciasto na blaszkę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze
180 stopni przez 25 minut.
Krem budyniowy:
Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotowujemy razem z cukrem.
Zestawiamy mleko z ognia, wlewamy budynie i dokładnie mieszamy.
Ugotować budyń na małym ogniu, wystudzić.
Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę.
Biszkopt należy nasączyć herbatą.
Na biszkopt wyłożyć krem, następnie powkładać biszkopty, lekko wciskając.
Ciasto posypać posypką.

Smacznego :)

Lubię przygotowywać świąteczne wypieki i desery którymi częstuje moją dużą rodzinę.

Świąteczny miodownik z kremem


Składniki na ciasto:

225g masła
2 duże jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek miodu
3 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
2 łyżki cukru
3 łyżki miodu
125g margaryny
200g orzechów włoskich
Składniki na krem:
0,5 litra mleka
0,5 szk. kaszy manny
0,25 szk. cukru
0,5 kostki miękkiego masła


Sposób wykonania:
Masło należy posiekać na kawałki.
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, łączymy z masłem.
Dodajemy resztę składników.
Wyrabiamy ciasto, następnie chłodzimy przez 15 min. w lodówce.
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część należy rozwałkować.
Placki ciasta układamy na papierze do pieczenia.
Dwa wstawiamy na 15 minut do piekarnika, temp. 180 C.
W tym czasie przygotowujemy polewę:
margarynę rozpuszczamy w rondelku,
dodajemy orzechy i mieszamy 5 minut,
następnie dodajemy cukier i miód,
mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru.
Polewamy polewą ostatni placek i zapiekamy 15-20 minut.
Krem:
Mleko należy zagotować z cukrem, zestawić z ognia, wsypać kaszę manną.
Gotować 5 minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
Ostudzić. Masło utrzeć z dodawaną porcjami kaszą manną.
Pierwszy ostudzony placek smarujemy kremem
przekładamy drugim plackiem, smarujemy pozostałym kremem.
Kładziemy ostatni placek i lekko dociskamy.
Smacznego :)

wtorek, 20 grudnia 2016

Kudłacze czyli Lamingtony


Składniki:
Składniki na ciasto:
3 jaja
0,5 szk. cukru
4 łyżki śmietany
125 g margaryny
1,5 szk. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
Składniki na polewę:
8 łyżek mleka
5 łyżek kakao
0,5 szk. cukru
200 g margaryny
Dodatkowo:
200 g wiórek kokosowych


Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek.
Roztopione masło, cukier i żółtka ucieramy.
Następnie dodajemy śmietanę i dalej ucieramy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Do żółtek dodajemy stopniowo białka i mąkę.
Mieszamy delikatnie łyżką aż do połączenia się składników.
Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 min w temp. 180*C. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w kwadraty.
Wszystkie składniki na polewą wkładamy do rondelka i mieszamy, gotujemy 1 minute. Polewę studzimy. Kostki oblewamy polewą, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Chłodzimy.
Smacznego :)

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Racuchy drożdżowe

Składniki:
500 g mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży,
2 łyżki cukru, szczypta soli,
1,5 szklanki letniego mleka,
1 jajko, olej do smażenia.


Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z cukrem i połową podgrzanego mleka.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli i wymieszać.
Dodać rozczyn, resztę mleka oraz jajko i wymieszać.
Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na patelnię wlać olej, gdy się rozgrzeje
nakładać po łyżce ciasta i smażyć.
Smacznego :)