Etykiety
- Babeczki/ muffinki (53)
- bez mięsa (94)
- Ciasta (238)
- ciasteczka (111)
- Desery (169)
- Dla studenta (124)
- Dla wegetarian (113)
- Drugie śniadanie (165)
- Napoje (15)
- Obiadek (290)
- Owoce (149)
- Przystawka (103)
- Ryby (13)
- Sałatki/surówki (136)
- Święta (337)
- Wydarzenia (9)
piątek, 25 marca 2016
Mini babeczki do koszyczka
Składniki:
1 jajko
3 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
170 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób wykonania:
Jajko, olej i mleko mieszamy.
Następnie wsypujemy powoli przesianą mąkę
wymieszaną z pozostałymi składnikami.
Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Foremki do muffinek lub papilotki napełniamy ciastem.
Wstawiamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika do 180 C.
Ostudzone babeczki należy polukrować i posypać cukrowymi posypkami.
Lukier ekspresowy:
http://elastokrotka.blogspot.com/2014/12/lukier-cytrynowy-z-cukru-pudru.html
Lukier na białkach:
http://elastokrotka.blogspot.com/2015/12/lukier-krolewski-jak-zrobic-lukier.html
Lukier ekspresowy:
http://elastokrotka.blogspot.com/2014/12/lukier-cytrynowy-z-cukru-pudru.html
Lukier na białkach:
http://elastokrotka.blogspot.com/2015/12/lukier-krolewski-jak-zrobic-lukier.html
Smacznego :)
czwartek, 24 marca 2016
Ciasto 3 bit z masą kajmakową. Ciasto bez pieczenia "niebiańska rozkosz".
Składniki:
0,5 litra mleka
pół szklanki cukru
1 tabliczka czekolady
3 budynie śmietankowe
5 opakowań herbatników
400 ml śmietanki kremówki
2 kostki miękkiej margaryny
1 puszka masy krówkowej "kajmak"
Sposób wykonania:
Ugotować budynie na mleku i schłodzić.
Margarynę utrzeć z 2 łyżkami kajmaku,
następnie dodawać resztę kajmaku, ciągle ucierając.
Drugą margarynę należy zmiksować na puszystą masę,
dodając po łyżce zimny budyń.
Ubić śmietankę z cukrem, na najwyższych obrotach miksera.
Blaszkę wyłożyć warstwą herbatników.
Na herbatniki wyłożyć masę krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników.
Następnie masę budyniową i przykryć kolejną warstwą herbatników.
Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i posypać wiórkami z czekolady.
Wstawić na noc do lodówki.
Smacznego :)
Babeczki z ciasta kruchego, spody
Składniki:
2 duże żółtka,
pół kostki masła,
cukier wanilinowy,
pól kostki margaryny,
pół szklanki cukru pudru,
dwie szklanki mąki pszennej, sól,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób wykonania:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy miękką margarynę i masło,
ucieramy do połączenie składników.
Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
Następnie wyrabiamy ciasto.
Wstawiamy na około 20 minut do lodówki.
Wylepiamy ciastem foremki.
Wstawiamy na 15 minut do gorącego piekarnika.
Po upieczeniu wyjmujemy delikatnie i odstawiamy w suche miejsce.
Smacznego :)
środa, 23 marca 2016
Sałatki na Wielkanoc
Sałatka z porów i jajek
http://elastokrotka.blogspot.com/2013/12/saatka-z-porow-i-jajek.html
Kolorowa sałatka z zupek chińskich i pekinki
http://elastokrotka.blogspot.com/2015/12/kolorowa-saatka-z-zupek-chinskich-i.html
Sałatka z brokułów, jajek i pomidorków koktajlowych
http://elastokrotka.blogspot.com/2015/11/saatka-z-brokuow-pomidorkow.html
Sałatka z rybą i krakersami
http://elastokrotka.blogspot.com/2015/04/wielkanocna-saatka-z-ryba-i-krakersami.html
Sałatka z makaronem i kurczakiem
http://elastokrotka.blogspot.com/2014/12/saatka-z-makaronem-i-kurczakiem.html
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i makaronem
http://elastokrotka.blogspot.com/2014/08/warstwowa-saatka-z-tunczykiem-i.html
Sałatka z brokułem, pomidorem i jajkiem w sosie czosnkowym
http://elastokrotka.blogspot.com/2015/05/saatka-obiadowa-lub-grillowa-propozycja.html
Polska sałatka jarzynowa
http://elastokrotka.blogspot.com/2014/12/polska-saatka-jarzynowa.html
Ćwikła z chrzanem
http://elastokrotka.blogspot.com/2016/03/cwika-z-chrzanem-na-wielkanoc.html
Muchomorki
http://elastokrotka.blogspot.com/2013/08/muchomorki.html
Wielkanocna sałatka jajeczna z tuńczykiem i krakersami
Składniki:
4 jaja,
35 g żółtego sera,
5 łyżek majonezu,
1 puszka tuńczyka,
1 opakowanie krakersów,
sól, pieprz, szczypior.
35 g żółtego sera,
5 łyżek majonezu,
1 puszka tuńczyka,
1 opakowanie krakersów,
sól, pieprz, szczypior.
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo.
Ser ścieramy na małych oczkach tartki.
Jaja obieramy i ścieramy: osobno białka i żółtka.
Białka mieszamy z serem, majonezem i przyprawami.
Na płaskiej powierzchni układamy 6 krakersów.
Na krakersy wykładamy tuńczyka i dokładnie wyrównujemy.
Następnie układamy kolejną warstwę krakersów i nakładamy 2/3 masy z białkami.
Kładziemy kolejną warstwę krakersów i na nie wykładamy
resztę masy z białkami, następnie żółtka.
resztę masy z białkami, następnie żółtka.
Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)
wtorek, 22 marca 2016
Mini mazurki
Składniki:
dżem,
posypki,
1 duże żółtko,
pół kostki masła,
cukier wanilinowy,
1/4 szklanki cukru pudru,
1 szklanka mąki pszennej,
pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób wykonania:
Żółtko ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy miękkie masło i ucieramy do połączenia składników.
Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.
Zagniatamy i wstawiamy na 10 minut do lodówki.
Ciasto należy rozwałkować i pokroić w prostokąty.
Wstawiamy na 10 minut do gorącego piekarnika.
Po upieczeniu wyjmujemy bardzo delikatnie.
Smarujemy dżemem i posypujemy posypkami.
Smacznego
sobota, 19 marca 2016
Ciasto czekoladowiec z kremem budyniowym
Składniki:
Ciasto:
5 jaj
1 margaryna
1 szklanka cukru
2 duże łyżki kakao
2 łyżeczki amoniaku
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
Krem:
4 łyżki cukru
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
1 kostka miękkiej margaryny
1 tabliczka czekolady
Sposób wykonania:
Ciasto:
Oddzielamy białka od żółtek.
Margarynę ucieramy z cukrem,
ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z amoniakiem i solą.
Dodajemy stopniowo do utartej margaryny.
Następnie dodajemy kakao.
Białka ubijamy i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
Krem:
Budynie należy ugotować na mleku z dodatkiem cukru i ostudzić.
Następnie zimny budyń zmiksować z miękką margaryną.
Ostudzone ciasto przekładamy dwukrotnie kremem,
wierzch także smarujemy kremem i posypujemy startą czekoladą.
Smacznego :)
piątek, 18 marca 2016
Wielkanocna babka cytrynowa z płatkami migdałowymi
Składniki:
6 jaj
2 cytryny
2 cytryny
1 szk. cukru
szczypta soli
szczypta soli
cukier wanilinowy
2 szk. mąki pszennej
180 g masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
polewa czekoladowa
płatki migdałowe
2 szk. mąki pszennej
180 g masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
polewa czekoladowa
płatki migdałowe
Sposób wykonania:
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i margaryną.
Następnie dodajemy przesianą mąkę,
proszek do pieczenia oraz sól, ubijamy mikserem.
proszek do pieczenia oraz sól, ubijamy mikserem.
Dodajemy skórkę z dwóch wyparzonych cytryn
oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny. Mieszamy.
Następnie ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do blaszki obsypanej bułką tartą.
Wstawiamy na 45 minut do piekarnika.
Wystudzoną babkę polewamy polewą czekoladową
oraz obficie posypujemy płatkami migdałowymi.
czwartek, 17 marca 2016
Babeczki z siemieniem lnianym
Składniki:
1 duże jajko,
1 szk. mleka,
0,5 szk. cukru,
2 szk. mąki pszennej,
100 g margaryny lub masła,
kilka łyżek siemienia lnianego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
Sposób wykonania:
Miękką margarynę ucieramy z cukrem.
Dodajemy jajo i mieszamy. Wlewamy mleko.
Następnie wsypujemy partiami przesianą mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy 1 łyżkę siemienia lnianego i mieszamy.
Gotowe ciasto nakładamy do foremek.
Wierzch posypujemy siemieniem lnianym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
środa, 16 marca 2016
Chleb smażony w jajku
Proste danie gdy w lodówce pustki.
Składniki:
2 jajka
20 ml mleka
kilka kromek pieczywa
przyprawa warzywna
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Jajka roztrzepać z mlekiem i przyprawą.
Olej rozgrzać na patelni.
Kromki chleba moczyć w jajku i kłaść na patelnię.
Smażyć po minucie z każdej strony.
Smacznego :)
sobota, 12 marca 2016
Bananowiec z kremem budyniowym
Składniki:
3 banany, biszkopty
2 cytrynowe galaretki
Biszkopt:
3 duże jaja
0,75 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju
Krem budyniowy:
0,5 litra mleka, 4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
0,5 kostki masła
Sposób wykonania:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ochłodzić.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.
Na najniższych obrotach wymieszać z żółtkami i olejem.
Następnie dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną
wymieszaną z proszkiem. Lekko wymieszać. Wlać ciasto na blaszkę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Krem budyniowy:
Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem.
Zestawić mleko z ognia, wlać budynie i dokładnie wymieszać.
Ugotować budynie na małym ogniu, ciągle mieszając. Wystudzić.
Masło zmiksować na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń.
Masło zmiksować na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń.
Na biszkopt wyłożyć krem, następnie biszkopty które należy wcisnąć lekko w krem.
Na wierzchu układamy pokrojone banany i zalewamy tężejącą galaretką.
Chłodzimy i zajadamy:)
Smacznego ;)
czwartek, 10 marca 2016
Kawa za darmo w McDonald's
Witam,
W restauracjach McDonald's
ponownie częstują poranną kawą, całkowicie za darmo!
Do wyboru jest mała kawa czarna, cappuccino
i klasyczna biała
Poczęstuj się poranną kawą za darmo:
Pn-Pt do 10:30
a w weekendy do 11:00
poniedziałek, 7 marca 2016
Deser niebo, czyli prosty deser na Dzień Kobiet
Witam,
przypominam przepis na deser dla Panów,
chcących zaskoczyć swoją kobietę w dniu jej święta.
Składniki:
1 niebieska galaretka
1 śnieżka w proszku
200 ml mleka 3,2 %
Sposób wykonania:
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody.
Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Mieszamy łyżką do momentu, aż zrobią się mniejsze kawałeczki.
Śnieżkę ubijamy z zimnym mlekiem.
Do szklanek lub plastikowych kubeczków
nakładamy na przemian galaretkę i bitą śmietanę.
Wstawiamy do lodówki.
Do wersji z bitą śmietaną potrzebujemy:
200 ml śmietanki 30%,
3 łyżki cukru
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem
na najwyższych obrotach miksera.
Smacznego:)
Ćwikła z chrzanem na Wielkanoc
Składniki:
1 kg buraków ćwikłowych,
korzeń chrzanu,
ocet, pieprz,
sól i cukier.
Sposób wykonania:
Umyte buraczki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości,
około 1 godziny, ale to zależy od ich wielkości.
Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skórki.
Obrane ścieramy na tarce.
Chrzan obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki
i od razu mieszamy z odrobiną octu aby nie ściemniał,
dodajemy do buraków i mieszamy dokładnie.
i od razu mieszamy z odrobiną octu aby nie ściemniał,
dodajemy do buraków i mieszamy dokładnie.
Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Odstawiamy w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.
Smacznego :)
piątek, 4 marca 2016
Bigos ze słodkiej kapusty
Składniki:
1 cebula,
1 marchewka,
1 marchewka,
1 główka kapusty,
30 dag kiełbasy toruńskiej,
liście laurowe, ziele angielskie,
mały słoik koncentratu pomidorowego,
sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Kapustę kroimy na drobne kawałki i dokładnie płuczemy.
Kapustę wsypujemy do dużego garnka i zalewamy wodą.
Dodajemy ziele angielskie, kilka liści laurowych i doprawiamy solą.
Gotujemy aż kapusta zmięknie.
Marchewkę myjemy, ścieramy na tartce i dodajemy do kapusty.
Cebulę podsmażamy razem z kiełbasą.
Marchewkę myjemy, ścieramy na tartce i dodajemy do kapusty.
Cebulę podsmażamy razem z kiełbasą.
Do kapusty dodajemy cebulę z kiełbasą. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
Dodajemy koncentrat i doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy jeszcze około 15 minut na małym ogniu.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)