Etykiety

środa, 29 kwietnia 2015

Piwo - słodka galaretka z pianką dla każdego

Efektowny deser, idealny na domową imprezę, grilla czy urodziny.
Idealny pomysł gdy chcemy zaskoczyć gości.

Sposób wykonania:

Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody.
Mieszamy dokładnie, by cała się rozpuściła i nie było grudek.
Przelewamy do kufla, szklaneczek lub plastikowych kubeczków,
zostawiając około 3 centymetrów na piankę.
Wstawiamy do lodówki, by stężała.
Pozostałą, mniejszą część zostawiamy bez chłodzenia.
Tę mniejszą część galaretki, którą pozostawiliśmy płynną-
miksujemy na wysokich obrotach.
Powstanie pianka, którą wykładamy na zastygniętą galaretkę w kubeczkach.
Wkładamy jeszcze na 15 minut do lodówki, do stężenia.

Smacznego :)

Wiosenne słodkości!

Kotlety mielone z mięsa wieprzowo-wołowego

Składniki:
250 g mięsa mielonego wieprzowego
150 g mięsa mielonego wołowego
1 czerstwa bułka, 200 ml mleka
1 jajko, 1 mała cebula
pieprz czarny, sól, suszony majeranek
słodka mielona papryka
bułka tarta, olej do smażenia

Sposób wykonania:
Bułkę namaczamy w mleku.
Cebulę kroimy w kosteczkę.
Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajo i dodajemy pokrojoną cebulkę,
 odciśniętą namoczoną bułkę i przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną.
Następnie dodajemy po trochu bułki tartej aby masa nie byłą zbyt luźna.
Z masy formujemy kotlety i obtaczamy delikatnie w bułce.
Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złocisty kolor.
Smacznego :)

wtorek, 28 kwietnia 2015

Domowy sos Tysiąca Wysp


Idealny dodatek do potraw z grilla.
Składniki:
3 łyżki keczupu
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz, sól


Sposób wykonania:
Majonez wymieszać ze śmietaną i keczupem.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, wymieszać.
Jeżeli chcemy otrzymać pikantniejszy sos dodajemy ostrą paprykę.
Smacznego :)

Szyszki z ryżu preparowanego, smak dzieciństwa


Składniki:
100 g masła,
0,5 kg krówek, 
(część krówek można zastąpić cukierkami irysami)
120 g ryżu preparowanego.


Sposób wykonania:
W garnku, na bardzo małym ogniu należy
rozpuścić masło, dodać cukierki i stale mieszać aż do uzyskania jednolitej masy.
Gdy masa będzie płynna, natychmiast zdejmujemy z ognia,
wsypujemy powoli ryż i wszystko energicznie mieszamy.
Gorącą masę nabieramy łyżką i dłońmi nadajemy pożądany kształt.
Uformowane szyszki układamy na talerzu tak aby szyszki się ze sobą nie stykały.
Smacznego;P
Uwaga! Bardzo szybko znikają ;)
Wiosenne słodkości!    

sobota, 25 kwietnia 2015

Ciasto z makiem i kremem z kaszy manny

Składniki na ciasto żółte:
1 jajo
8 żółtek
8 łyżek mąki
6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białko ubijamy na sztywno, dodajemy cukier- ubijając.
Następnie dodajemy żółtka i mieszamy.
Dodajemy mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do blachy i pieczemy 35 minut w 175*C.

Składniki na biszkopt makowy:
8 białek
1 szk. mąki
1 szk. cukru
5 łyżek sypkiego maku
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na sztywno.
Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, następnie wsypujemy mak.
Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 35- 40 minut w 175*C.

Dodatkowo:
dżem
Krem z kaszy manny, przepis:

Placki kroimy na pół i składamy kolejno:
ciasto żółte
krem
biszkopt makowy
dżem
biszkopt makowy
krem
ciasto żółte

Smacznego :)
Wiosenne słodkości!   

czwartek, 23 kwietnia 2015

Krem z kaszy manny do ciast

Składniki na krem:
0,5 litra mleka
0,25 szk. cukru
0,5 szk. kaszy manny
0,5 kostki miękkiego masła

Sposób wykonania:
Zagotować mleko z cukrem, zestawić z ognia,
wsypać kaszę manną.
Gotować 5 minut na wolnym ogniu,
ciągle mieszając.
Ostudzić.
Masło utrzeć z dodawaną porcjami kaszą manną.
:)

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Styropian- sernik bez sera

Składniki:
 ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
0,5 szk. cukru, 6 żółtek
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru wanilinowego
3 łyżki kakao, szczypta soli
masa:
6 białek, 1 szk. cukru
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szk. wiórków kokosowych, szczypta soli
3 opakowania gęstej śmietany 18%, około 900 ml
dodatkowo: dżem
Sposób wykonania:
Mąkę należy przesiać wraz z proszkiem do pieczenia.
Dodać cukier i cukier wanilinowy, a następnie posiekaną margarynę i żółtka.
Wyrabiamy ciasto, tylko do połączenia się składników, tak by ciasto było gładkie.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3.
Do mniejszej części wgniatamy kakao i schładzamy w zamrażarce, a drugą wykładamy na dno formy
wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy przez 15 minut w temp. 180°C. 
Białka ze szczyptą soli należy ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, cały czas miksując.
Następnie dodajemy budynie, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, wszystko miksujemy.
Dodajemy śmietanę i mieszamy łyżką.
Podpieczone ciasto należy posmarować dżemem a następnie delikatnie wylać masę śmietanową.
Na wierzch trzemy, lub urywamy kawałeczki ciasta.
Całość piec jeszcze przez około 50 minut w temp. 180°C.
Ciasta nie wyciągać od razu z piekarnika, bo opadnie, należy wyłączyć piekarnik i 30 minut go nie otwierać. Następnie lekko uchylić drzwiczki i odczekać około 1 godziny.
Smacznego :)
Wiosenne słodkości!   

piątek, 10 kwietnia 2015

Tiramisu


Składniki:
0,5 szk. cukru
filiżanka mocnej kawy
250g sera mascarpone
200g śmietanki kremówki
pół opakowania biszkoptów
biszkopt z 2 jaj
kakao do posypania
Sposób wykonania:
Mascarpone wymieszać ze schłodzoną kremówką i ubić na sztywną masę.
Dodać cukier i dokładnie wymieszać.
Na biszkopt wyłożyć połowę masy mascarpone.
Biszkopty maczać w ostudzonej kawie, by zbytnio nie nasiąkły i układać na masie.
Następnie na wierzch wyłożyć drugą połowę masy serowej.
Wstawić tiramisu do lodówki i schłodzić kilka godzin.
Przed podaniem posypać kakao.
Smacznego :)

wtorek, 7 kwietnia 2015

Streetcom, Paczka Ambasadorki: Wódka Żołądkowa Gorzka z Figą

Witam,
Dzięki uprzejmości Streetcom dostałam do przetestowania:

Nowy smak Wódki Żołądkowej Gorzkiej:
z Figą


Streetcom jest bardzo fajną stronką, dzięki której możemy poznać różne produkty i usługi.


Zapraszam do odwiedzenia strony Streetcom :)


Wypełniaj ankiety i zostań ekspertem STREETCOM:

sobota, 4 kwietnia 2015

Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:
6 jaj
pół małej cebulki
2 łyżki majonezu
sól, pieprz i papryka
posiekany szczypiorek
6 średniej wielkości pieczarek
pół łyżeczki masła- do smażenia


Sposób wykonania:
Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na patelni,
pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną cebulę.
Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na pół.

Następnie wyjąć żółtka tak aby nie uszkodzić białek.
Roztarte żółtka połączyć z pieczarkami i majonezem. Całość doprawić przyprawami.
Napełnić masą połówki jaj i posypać szczypiorkiem.
Smacznego:)

Wegetariańska Wielkanoc 2015  Niedocenione Jajko Bezglutenowa Wielkanoc 
  Wielkanocne Smaki - edycja V                            Wielkanocne Smaki - edycja V

Życzenia wielkanocne




Kochani, życzę Wam zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych,
spędzonych w gronie najbliższej rodziny, przepełnionych miłością i wiarą.
Smacznego jajka i suto zastawionego stołu.
Kolorowych i radosnych Świąt!
:* :* :* :* :* :*

piątek, 3 kwietnia 2015

Wielkanocne babeczki do koszyczka/ święconki

Składniki na 12 dużych babeczek:
2 jaja
50 g cukru
1/4 szk. oleju
1 szklanka mleka
340 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Sposób wykonania:

Jaja ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy olej i intensywnie mieszamy. Wlewamy mleko,
następnie wsypujemy powoli przesianą mąkę,
dodajemy proszek do pieczenia i sól.
Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Foremki do muffinek lub papilotki napełniamy ciastem.
Wstawiamy na 30 minut do nagrzanego piekarnika 180 C.
Ostudzone babeczki polukrować i posypać cukrową posypką.

Smacznego :)


Wielkanocne Smaki - edycja V Wegetariańska Wielkanoc 2015 Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne wypieki z Delectą